Mezőföldi Önkéntes Pont, Besnyő A honlap akadálymentes változata
Facebook
Elérhetőség, nyitva tartás

Projektzáró konferencia

» Közzétette: Önkéntes Pont ¦ 2013. október 30. 11:58 CEST

Egész napos rendezvénnyel zárult a Sziront’Art Közhasznú Egyesület önkéntesség elterjesztését célzó projektje. A TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0095. számú projekt keretében a szervezet több mint 18 millió forintos forrást nyert az önkéntesség népszerűsítésére és a tevékenység társadalmi elfogadottságának elősegítésére. A megvalósítók és együttműködők értékelték a projektet.

2013. október 29-én, kedden a besnyői Faluház adott helyet a projekt zárókonferenciájának és a programot összegző sajtótájékoztatónak. A rendezvényen nem csak a projektet elnyert szervezet képviselői, de az együttműködő partnerek, önkéntesek is részt vettek.

A pályázat vállalásairól és az önkéntességről, annak előnyeiről Nickl Gabriella, szakmai vezető mutatta be. Az önkéntes tevékenység motivációiról, de az egyes társadalmi csoportok önkéntességből származó előnyeiről is szó esett. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. Fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés és az elszegényedés elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését – fogalmazott Nick Gabriella.

A szakmai előadást követően a sajtó képviselőit elsőként Gémesiné Fejes Zsuzsanna, polgármester köszöntötte, majd Sólyom Balázs, a Sziront’Art Közhasznú Egyesület igazgatója mutatta be a szervezetet, annak uniós támogatásból megvalósult önkéntes programját. Kriski Csaba, a Mezőföldi Önkéntes Pont az iroda szolgáltatásait és elmúlt éves tapasztalatait ismertette. Nickl Gabriella, szakmai vezető a sajtó képviselőinek is bemutatta röviden az önkéntességben rejlő előnyöket, majd Czinkóczi Marianna, a program egyik önkéntese mesélt tapasztalatairól.

A sajtótájékoztatót követően büféebédre vártuk a résztvevőket, majd a négyszeres Arany Páva díjas Besnyői Népdalkör és a Szironta Együttes Mezőföldi dallamokkal szórakoztatta a közönséget.

Az előadások sorában délután részletes tájékoztatót tartott a Mezőföldi Önkéntes Pont szolgáltatásairól, az önkénteseknek és fogadó szervezeteknek nyújtott segítségről, ezek jogszabályi hátteréről, az önkéntes tevékenység adminisztratív hátteréről Kriski Csaba, irodavezető. A szükséges dokumentumokkal a leendő együttműködő szervezetek is megismerkedhettek és feltehették kérdéseiket. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás tovább folyósítása, az iskolai közösségi szolgálat és a vállalati önkéntesség kérdéskörében is hasznos információkat kaphattak a résztvevők.

A projekt egy éves támogatási időszakára vonatkozó eseményeket, vállalásokat Sólyom Balázs, a lebonyolító Sziront’Art Közhasznú Egyesület igazgatója értékelte. A kisebb-nagyobb karitatív és környezetvédelmi, okatási-nevelési programok közül a június elején a Dunán levonuló árvíz kapcsán a térségben is kirajzolódó összefogást emelte ki. Hiszen a besnyői irodához kapcsolódó önkéntesek is segítettek az árvízi védekezésben. A zárórendezvényen kiderült, hogy a program során 655 önkéntest készítettek fel, közülük 569 volt regisztrált és 396-an végeztek is valamilyen tevékenységet: ez 60 százalékos foglalkoztatási arány.

Jócskán sikerült túlteljesíteni az együttműködő szervezetek számát illető vállalásokat. Összesen 36 szervezet csatlakozott a programhoz. 5 a projekt indításakor, majd 7 önkormányzati, 6 állami, 18 civil szervezettel sikerült együttműködési megállapodást kötni. Több mint 1200 embert értek el személyesen a programban résztvevő területi koordinátorok és az önkéntes projekt menedzsmentjében résztvevők a felkészítések, roadshow-k és workshopok keretében. Míg a helyi és térségi média segítségével közvetetten 350 ezer emberhez juthatott el a Mezőföldi Önkéntes Pont példaértékű tevékenysége. Sólyom Balázs kiemelte, hogy a Mezőföldi Önkéntes Pont regisztrált önkéntesei az elmúlt egy évben csaknem 7200 órában végezték segítő tevékenységüket. Ez az átlagos Fejér megyei órabérrel számolva, mintegy 7,8 millió forint értékű munkát jelent. Vagyis itt is hangsúlyosan látszik, hogy az önkéntes tevékenység pénzben is mérhető, de elsődlegesen mégis a társadalmi összefogást, a jó célok, közösségi érdekek szolgálata a legfőbb értéke.

A konferencia a programban részt vevő területi koordinátorok értékelésével zárult. Mindnnyian arról számoltak be, hogy bár nehezen indult az önkéntesek toborzása és kezdetben a potenciális önkéntesek motivációjára is nagy hangsúlyt kellett fektetni, az egy éves támogatási időszak végére mindenhol tudatosult az önkéntesekben és érdeklődőkben az önkéntes tevékenység értékteremtő mivolta és a személyiség, valamint a közösség fejlődését célzó előnyei, így a program utolsó harmadában indult meg az a tömeges regisztrációs folyamat, amelyre a program indulásakor számítottak, de akkor ez elmaradt.

A Mezőföldi Önkéntes Pont a továbbiakban is várja az önkéntesség iránt érdeklődő civileket és leendő fogadó szervezeteket. Igaz megváltozott nyitva tartással, de változatlan helyen, Besnyőn, a Petőfi Sándor utca 3-5. szám alatt a Posta udvarában (Faház) kedden 10-től 14, csütörtökön pedig 14-től 18 óráig, vagy telefonon a 06-25-222-111-es telefonszámon. Az iroda az interneten is elérhető az iroda@onkentespont.hu e-mail címen, további információk pedig a www.onkentespont.hu weboldalon olvashatók.

Projektzáró konferencia...

2013. október 29-én, kedden a besnyői Faluház adott helyet a ...

Önkéntesség vidéken...

A Mezőföldi Önkéntes Pont tevékenységét a Sziront’Art Közhasznú Egyesület szakmai ...

Önkéntesség álláskeresőkn...

Az aktív korúak foglalkoztatást helyettesítő támogatására (FHT) való jogosultság megszerzéséhez ...

Új tanév, új kihívások!...

Fontos információ az érettségizők számára: 2016. január 1-je után csak ...

Nyáron is lehetsz önkéntes!...

Mi az önkéntesség? Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, ...