Mezőföldi Önkéntes Pont, Besnyő A honlap akadálymentes változata
Facebook
Elérhetőség, nyitva tartás

Önkéntesség álláskeresőknek

» Közzétette: Önkéntes Pont ¦ 2013. szeptember 16. 12:52 CEST

Az önkéntes tevékenység személyiségfejlesztő és társadalmi tőkét növelő előnye mellett kézzelfogható anyagi haszna is van annak, ha valaki rászorulókon segít, vagy a köz érdekében tevékenykedik. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságát is igazolhatja önkéntességgel!

Az aktív korúak foglalkoztatást helyettesítő támogatására (FHT) való jogosultság megszerzéséhez az önkéntes munka is beszámítható. Az FHT-ra jogosultaknak évente felül kell vizsgáltatni a támogatást, és amennyiben az előző évben nem tudnak 30 napnyi foglalkoztatást igazolni, úgy az ellátásra való jogosultság megszűnik. A munkalehetőségek csökkenése és a közmunka-programba való nehéz bekapcsolódás miatt sokan elveszíthetik a támogatásra való jogosultságukat. De van megoldás! Ha a támogatott munkaviszonyból nem tud 30 napot igazolni, de önkéntes munkával vállalja a még szükséges időmennyiség teljesítését, úgy az elkövetkező évben is jogosulttá válik a “bérpótló” támogatásra.

A Mezőföldi Önkéntes Pontot üzemeltető Sziront’Art Közhasznú Egyesület A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény (továbbiakban Köt.) hatálya alá 9862-1/2010. hatósági i számon bejelentkezett, így a Köt. szerint regisztrált fogadó szervezet. Ez alapján az önkéntesekkel önkéntes foglalkoztatásra irányuló szerződést köthet, a törvényben nevesített kedvezményeket biztosíthatja számukra. Emellett szervezetünk a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával együttműködve az ercsi, gárdonyi és dunaújvárosi kirendeltségek területén az álláskeresők tájékoztatásában és az önkéntes munkára jelentkező álláskeresők számára önkéntes lehetőségekkel biztosítja a szükséges 30 nap teljesítését.
Fontos, hogy szervezetünk kizárólag önkéntes tevékenység szervezésére irányuló feladatokat lát el, illetve erre vonatkozóan rendelkezik jogosultsággal. Tehát az irodánkban munkakölcsönzés, munkaközvetítés nem zajlik, így kérjük ügyfeleinket, hogy ilyen igénnyel továbbra is az illetékes munkaügyi központot keressék fel!

Miben nyújtunk segítséget?

A Mezőföldi Önkéntes Pont a A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 36. § (3) bekezdése alapján, a szervezetnél vagy a szervezet közvetítésével végzett önkéntes munkára vonatkozóan igazolást állít ki, melyet a jogosultsághoz szükséges idő számításánál figyelembe kell venni az illetékes hivataloknak. Az igazolást a munkaügyi központ kirendeltségén kell leadni, így a jogosultsági idő megállapításra kerül és az FHT-ra való jogosultság megmarad. Az álláskereső saját elhatározása alapján akár mind a 30 napot is teljesítheti önkéntes munkával.
Az álláskereső képzettsége valamint szándéka szerinti önkéntes munkát szervezünk együttműködő partnereinknél vagy szervezetünknél, így biztosítjuk számára a jogosultsági idő megszerzését. Az álláskeresőnek csupán regisztrálni kell a Mezőföldi Önkéntes Pontban, és jelezni, hogy FHT-ra való jogosultság megszerzéséhez kér igazolást. Így az önkéntes feladat teljesítését követően az iroda kiállítja a szükséges igazolást.

Jár fizetés az önkéntes munkáért?

Az önkéntesség definíciója szerint: olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében, személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Mivel az önkéntes munkavégzéshez kapcsolódóan kedvezményeket biztosíthatunk az önkéntesnek, így NINCS LEHETŐSÉG arra, hogy a munkaviszonyhoz hasonlóan fizetést, munkabért vagy egyéb jövedelmet biztosítsunk számára. Azonban a fogadó szervezet lehetőségei szerint biztosíthatunk az önkéntesnek étkezést, szállást, utazási költségek térítését, egészségügyi szolgáltatást, munka- és védőruházatot és minden egyéb kedvezményt, amelyet a Köt. nevesít.
Ugyanakkor az önkéntes tevékenység nem “ingyenmunka”, hiszen a munkát azt kötelezettségből, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe végezzük. Az önkéntes tevékenységet pedig saját akaratunkból, közcélt, közösségi érdeket szolgálva végezzük el.

Arról, hogy milyen önkéntes feladatokat tud biztosítani irodánk az érdeklődőknek, a Mezőföldi Önkéntes Pont elérhetőségein tájékozódhat.

Projektzáró konferencia...

2013. október 29-én, kedden a besnyői Faluház adott helyet a ...

Önkéntesség vidéken...

A Mezőföldi Önkéntes Pont tevékenységét a Sziront’Art Közhasznú Egyesület szakmai ...

Önkéntesség álláskeresőkn...

Az aktív korúak foglalkoztatást helyettesítő támogatására (FHT) való jogosultság megszerzéséhez ...

Új tanév, új kihívások!...

Fontos információ az érettségizők számára: 2016. január 1-je után csak ...

Nyáron is lehetsz önkéntes!...

Mi az önkéntesség? Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, ...