Mezőföldi Önkéntes Pont, Besnyő A honlap akadálymentes változata
Facebook
Elérhetőség, nyitva tartás

Nyáron is lehetsz önkéntes!

» Közzétette: Önkéntes Pont ¦ 2013. augusztus 12. 13:57 CEST

Önkéntesség dióhéjban. Mi az önkéntesség? Ki lehet önkéntes? Miben segít a Mezőföldi Önkéntes Pont? Hogyan lehet önkéntes? Ilyen és hasonló hasznos kérdésekre adunk választ.

Mi az önkéntesség?

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmilag végeznek személyes akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, az önkéntes munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadószervezet életében. Az önkéntes segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

Ki lehet önkéntes?
“Önkéntes lehet bármely cselekvőképes, korlátozottan cselekvőképes vagy 10. életévét betöltött, kiskorúsága miatt cselekvőképtelen személy.” (lásd: Önkéntes törvény 4.§)

Miben segítünk?
Önkéntessé nem csak az Önkéntes Ponton keresztül lehet válni. Irodánk azonban hátteret ad, hogy könnyebben és szervezett formában lehessen ezt megtenni. Segítünk a tevékenység és a szervezet kiválasztásában, valamint az önkéntes tevékenységekkel kapcsolatos kérdésekre is választ adunk.

Hol segíthet Ön?
Az állami-önkormányzati szervek, illetve a közhasznú szervezetek és az egyházak alaptevékenységükhöz kötődően tudunk lehetőséget biztosítani önkéntes tevékenységre. Ugyanakkor a középiskolás diákok számára is biztosítjuk a lehetőséget az érettségihez kötelező 50 óra közösségi szolgálat megszervezéséhez. Ugyanakkor a foglalkoztatást helyettesítő támogatás tovább folyósításához szükséges 30 nap munka igazolásában is segítséget tudunk nyújtani a munkaügyi központi kirendeltségekkel kötött együttműködések keretében. Erről részletesen irodánkban is tájékozódhat.

Néhány jellemző önkéntes tevékenység: korrepetálás, kézműves foglalkozás, gyermektáborokban segítkezés, számítógépes adminisztratív munka, idős emberek látogatása, beszélgetés, bevásárlás nekik, honlap szerkesztés, környezetvédelem, szemétszedés, településtakarítás stb.

Az önkéntessé válás lépései:

1. Elhatározás
Ha az önkéntesnek konkrét elképzelése van arról, hol szeretne segíteni, akkor személyesen is felkereshet egy általa kiválasztott fogadószervezetet. Ha az önkéntes nem tudja, pontosan hol szeretne tevékenykedni, akkor a Mezőföldi Önkéntes Pont segít kiválasztani a számára testhezálló feladatot és fogadószervezetet. A lehetőségekről személyesen besnyői irodánkban, területi koordinátorainknál, vagy e-mailben, telefonon is tudunk felvilágosítást adni.

2. Regisztráció
Az önkéntes tevékenység végzéséhez szükséges adatokat rögzítjük (személyes adatok, elérhetőségek, iskolai végzettség, érdeklődési kör, önkéntes tapasztalatok)

3. Kiválasztás
A Mezőföldi Önkéntes Pont adatbázisában lévő szervezetek közül az önkéntes kiválaszthatja azt a szervezetet/intézményt, amelynél szívesen önkénteskedne, illetve ha szükséges, akkor munkatársaink tanácsaival segítenek a választásban.

4. Kapcsolatfelvétel
A kiválasztott szervezet önkéntes koordinátorával végzendő feladatok egyeztetése, szerződéskötés, ismerkedés a szervezettel.

5. Önkéntes tevékenység!
Ha bármilyen kérdése felmerülne az önkéntes tevékenység végzése közben, forduljon bizalommal hozzánk, vagy fogadószervezeti kapcsolattartójához!

Projektzáró konferencia...

2013. október 29-én, kedden a besnyői Faluház adott helyet a ...

Önkéntesség vidéken...

A Mezőföldi Önkéntes Pont tevékenységét a Sziront’Art Közhasznú Egyesület szakmai ...

Önkéntesség álláskeresőkn...

Az aktív korúak foglalkoztatást helyettesítő támogatására (FHT) való jogosultság megszerzéséhez ...

Új tanév, új kihívások!...

Fontos információ az érettségizők számára: 2016. január 1-je után csak ...

Nyáron is lehetsz önkéntes!...

Mi az önkéntesség? Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, ...